4. listopadu 2009

Charles´Angels: Je to adrenalin a je to život.

Na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy vzniklo nové umělecké těleso. Taneční skupina Charles´Angels je teprve měsíční novorozeně, ale má se čile k světu. Dívky, než začnou na zkouškách tančit, nejprve posilují stěhováním stolů a vrstvením židlí do úhledných pyramid v jídelně Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí, která jim prozatím půjčuje prostor. A energizující temperamentní hudba po šedesát následujících minut popírá obvyklou představu nemocnice jako obávaného místa, kde se lámou lidské osudy. „Založit Charles´Angels nebylo obtížné,“ tvrdí MUDr. Jaroslava Kovářová ze 4. Interní kliniky VFN a 1. LF UK, která má na starosti organizační záležitosti skupiny. To věřím. Bylo potěšením sledovat koncentrovaný zájem, pohybové nadání a tréninkovou disciplínu budoucích lékařek.

Charles´Angels se rozjíždějí na plné obrátky

Zrod nového uměleckého tělesa zpravidla nebývá snadný. Jak tomu bylo v případě vaší taneční skupiny?

V našem případě to bylo velmi jednoduché. Kolem 1. října jsme na webových stránkách 1. lékařské fakulty umístily oznámení, kde jsme napsaly, že hledáme děvčata, která už mají zvládnuté základy aerobiku, protože zakládáme novou taneční skupinu. Přihlásilo se nám okamžitě kolem patnácti děvčat, tedy ten správný počet, který se ale ještě proměňuje, některé dívky už odpadly, některé mezitím přibyly. Ale důležité bylo, že přišla opravdu děvčata, která o aerobiku už něco věděla. Pracuje se s nimi úžasně, už během jednoho měsíce jsme byly schopné nacvičit asi polovinu první sestavy, se kterou chceme v budoucnu vystupovat. Z toho plyne můj optimizmus, že to i nadále bude běžet takhle pěkně.

Smyslem činnosti vaší taneční skupiny není jen sportovní využití volného času, máte i ambice umělecké - chcete se prosadit ve veřejném prostoru a zaangažovaly jste zkušenou uměleckou vedoucí. Jak to bude s repertoárem? Bude vycházet jen z aerobiku jako sportovně-taneční pohybové disciplíny nebo sáhnete i do repertoáru třeba rokenrolu a dalších stylových tanců dejme tomu 60. a 70. let či ještě starších?

To více méně záleží na tom, jaké budeme mít podmínky, kolik budeme mít času a kolik budeme mít členů. S naší uměleckou vedoucí máme se současnou sestavou v plánu čistě taneční aerobik, tančíme tedy vyloženě na hudbu ve stylu aerobiku, ale pokud by se nám podařilo rozšířit členskou základu a sehnat pěkné prostory, máme typ i na další uměleckou vedoucí, která by se orientovala na tu spíše taneční část, zaměřenou na jiný styl populární hudby třeba těch 60. let, které jste zmínila.

Charles´Angels second line

Kdo bude vybírat hudbu a kdo bude vytvářet taneční choreografie?

Hudbu navrhuje Stáňa Kovalová, vždycky vybere několik variant a my je pak posuzujeme dohromady, aby byl konsenzus, je to věc dohody. Choreografie dělá taky Stáňa, zkušená umělecká vedoucí, která už vede dvě skupiny aerobiku, ale ty nemají zájem o vystupování na veřejnosti a ona jako každý vedoucí by také ráda ukázala, co jako choreografka a lídr skupiny umí. Takže my chuť vystupovat máme. Jak to ale bude dál, to se teprve uvidí, s vystupováním se dá zažít sice spousta nervů, ale i zábavy. Je to adrenalin a je to život.

tady se Stáňa Kovalová nezdá, ale při tréninku je nekompromisní

A kostýmy?

Kostýmy si budeme pořizovat zatím ve vlastní režii, pokud se nám tedy nepodaří ekonomicky vylepšit konto, a vždycky by měly být ve stylu ke konkrétní sestavě. Budeme je kupovat ve specializovaných aerobik prodejnách a pravděpodobně budou všechny stejné, abychom byly počtem nahraditelné. Pokud by nás bylo víc, pak bychom mohly kombinovat kostýmy různých barev, pokud jedna vypadne, tak by byla další černá, kdybychom byly třeba černobílé.

Charles´Angels zatím v různých barvách

Jak často zkoušíte?

Zatím máme zkoušky jednou týdně, střídáme pondělky a středy. Zkoušíme vždy jednu hodinu, protože si je třeba uvědomit, že studentky lékařské fakulty nemají času nazbyt, takže jsou to krátké intenzivní tréninky. Ale plánujeme, že před akcemi, když nás bude tlačit termín a bude potřeba něco vypilovat, samozřejmě se udělá zkoušek víc podle potřeby a našich možností.

Budete přijímat také mužské členy?

Samozřejmě, už náš první inzerát jsme koncipovaly tak, aby bylo zřejmé, že nejsme jenom pro holky. Je ale pravda, že nečekáme moc zájemců, i když bychom za ně byly rády. Šance by tu byly, protože Česká republika je velmocí nejen v aerobiku žen, ale i mužů, o čemž se málo mluví, a myslím si, že určitě by se šikovní mladí muži našli. Naše vystoupení by tak byla určitě zajímavější pro jakékoliv publikum.

Je vaše taneční skupina otevřena jen pro posluchače 1. lékařské fakulty, abyste byly tedy „stavovskou“ skupinou, nebo se mohou hlásit zájemci z dalších fakult Univerzity Karlovy nebo dokonce i z řad veřejnosti mimo univerzitu?

Jsme otevřeni každému zájemci i mimo univerzitu i mimo fakultu, ale zatím jsme limitováni prostorem, který máme. Pokud se nám podaří sehnat velkou, pěknou tělocvičnu, budeme přibírat nové členy, jak nám prostor dovolí.

Založit taneční skupinu, vybudovat repertoár a postupně se prosadit na pódia je jedna věc, ale udržet ji v chodu je věc druhá, umělecké skupiny vznikají a zanikají. Prvotní impulz je vždycky nejsilnější, proto se věci daří rozhýbat, ale udržet takové těleso speciálně na škole, kde se studentky mění, absolvují studia, odcházejí, přicházejí nové, které se musí nejprve secvičit, sladit, naučit repertoár a tak dále, to vyžaduje mimořádnou vůli. Jak vidíte časový horizont? Patří mezi vaše ambice i vytvoření tradice taneční skupiny aerobiku na 1. lékařské fakultě?

Včera jsem si četla o různých tělesech fakulty a přiznám se, že jsem záviděla Vysokoškolskému uměleckému sboru, který má na svém kontě už šedesát sezón. Určitě bychom nechtěly zaniknout koncem letošního roku, byly bychom rády, kdyby klub získal jméno a tancovat v něm by byla tak trochu i prestiž. V současné době řešíme nejzákladnější věci spojené s činností taneční skupiny, ale kdybych měla prozradit, co bych si představovala, tak naším snem by bylo prezentovat se na jiných univerzitách i v zahraničí, ale to je opravdu hudba budoucnosti.

Děkuji za rozhovor.

Charles´Angels v diagonále

další informace o Charles´Angels zde

(Marie Kohoutová)






Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.