13. srpna 2010

František Hrubín dramatik. Další zajímavé téma pro studenty LŠSS

Téměř dvacet studentů Letní školy slovanských studií se sešlo 12. srpna v posluchárně Filozofické fakulty UK, aby si vyslechli přednášku zaměřenou na dramatickou tvorbu Františka Hrubína.

Úvodního slova se ujal PhDr. Jiří Hasil, ředitel LŠSS a tajemník Ústavu bohemistických studií, který vysvětlil, proč byl do programu letošních přednášek zařazen právě trochu opomíjený František Hrubín. „Přednášku o Františku Hrubínovi jsme letos zvolili proto, že tento umělec zanedlouho oslaví významné jubileum – sto let od narození. Dalším důvodem je, a já jsem o tom přesvědčen, že Hrubín jako dramatik do české kultury patří a patřit bude i v budoucnu.“

PhDr. Josef Herman, CSc., představil Františka Hrubína nejen jako literárního umělce, ale i jako člověka sužovaného nelehkou dobou 50. let a bojujícího s alkoholem.

Hrubínovu dramatickou tvorbu na přednášce podrobněji zastoupila zejména hra Srpnová neděle.  PhDr. Josef Herman, CSc., rovněž upozornil posluchače, mezi nimiž se nacházeli možná budoucí překladatelé z češtiny, na pozapomenutou, ale velmi zajímavou novelu Zlatá reneta. Snad se některý bohemista ujme zpřístupnění tohoto díla čtenářům v zahraničí.

V závěru hodiny dal Josef Herman prostor i dotazům studentů. Zeptat se odvážil jen jeden posluchač, kterého zajímala charakteristika Hrubínových jazykových prostředků. Překvapivě se pak ale utvořila fronta u katedry hned po skončení přednášky. Studenti se pravděpodobně obávali svých nedostatků ve výslovnosti či gramatice a dotazy k Hrubínově tvorbě konzultovali s přednášejícím individuálně.

(Lucie Kettnerová)








Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.