Moje profese se nebije s tím, být v hospodě, říká epidemioložka

Bylo pondělí odpoledne a navíc začalo pršet, takže rozhodně nešlo o úplně ideální den k návštěvě hospody. I tak se ve Vysmátém žabákovi, kde nepřehlédnete dvoumetrovou malbu skokana zeleného, sešli štamgasti z blízkého letenského okolí. Chodí sem pravidelně každé pondělí na červené víno, děj se co děj.

Žabáka původnímu majiteli vymaloval na zeď výtvarník Jiří Šorm. Postavičky zelených obojživelníků všech velikostí zdobí i prostor výčepu. Panu hospodskému se prý od té doby neříká jinak než Žabák a jeho manželce logicky paní Žabáková. V civilu je ovšem MUDr. Miriam Schejbalová, Ph.D., vysokoškolskou pedagožkou na 1. lékařské fakultě UK, kde vyučuje v Ústavu hygieny a epidemiologie.

Když se s manželem v roce 2011 rozhodli společně vrhnout do podnikání a pokračovat v provozování hospody po původních majitelích, zatoužila po zrušení zeleného interiéru. Ale jen na chvíli. Nakonec připustila, že by byla chyba měnit zavedené… Místo radikální změny interiéru nechala vyniknout slovenské kuchyni, ve které je doma. A zavedla u Žabáků každý čtvrtek haluškové dny. Jinak jsou na jídelníčku běžně řízky, sýrem plněné papriky, maďarský perkelt, guláš nebo tatarák.

„Každý večer zde po práci na fakultě provozuji aktivní odpočinek,“ přiznává lékařka, která energicky obstará výčep i provoz kuchyně. Na otázku, co si do kuchyně „tahá“ ze své práce epidemioložky, jednoznačně odpoví: „I studentům při výuce říkám – když nechcete, aby se vám do jídla něco dostalo, vařte jej a nechte vychladnout pod pokličkou. Vzduch není sterilní.“ Důležité je také striktně oddělovat provoz – nástroje na maso a zeleninu. „Moje profese se nebije s tím, být v hospodě. Spíše si ověřuji teorii v praxi. Ale rozhodně nevyvedu hosta, který sem přijde v čase chřipkové epidemie a začne kýchat,“ konstatuje s úsměvem Miriam Schejbalová, o níž možná jen málo hostů ví, že její profesí je medicína. „Dostala jsem se k vaření jako slepý k houslím,“ uzavírá lékařka svůj vztah k práci u Vysmátého žabáka. Jak říká, naučila se vařit teprve během studií na kolejích, kde se v kuchyňce zpracovávalo vše, co bylo k mání.

MUDr. Miriam Schejbalová s úsměvem tvrdí, že ve Vysmátém žabákovi provozuje aktivní odpočinek po práci na fakultě

MUDr. Miriam Schejbalová s úsměvem tvrdí, že ve Vysmátém žabákovi provozuje aktivní odpočinek po práci na fakultě
Výhodou provozování hospody je podle paní Žabákové i fakt, že se se svými přáteli může scházet právě zde, doma si tak střeží klid a pořádek.

Svou pedagogickou profesi vykonává na Albertově, kde přednáší a učí zejména infekční epidemiologii, vede konzultace a zkouší mediky. Kromě toho se v ambulanci cestovní medicíny, kam za ní přicházejí zájemci o očkování nejen před cestou do exotických oblastí, podílí na tvorbě programů v oblasti prevence a kontroly infekčních a neinfekčních nemocí.

„Rozhodně není mým cílem, aby mi sem moji studenti chodili a já je tady obsluhovala,“ konstatuje v závěru naší návštěvy doktorka Schejbalová.

Tak snad jich do Vysmátého žabáka po zveřejnění článku nezačne chodit příliš mnoho!




Posluchárna UK

Houpavé kytarové melodie, elektronika a energický projev. Na to se můžete těšit, když se vydáte na koncert indie pop kapely Known as Brooklyn. Rytmus téhle čtyřky muzikantů udává bubeník a student FHS UK Štěpán Keprta.

Pokračování


NEJappky

Cestování bezesporu patří ke studentskému životu, řada z nás vyzkouší během svého studia i mobility, jakými je Erasmus+ a skvělé příležitosti, jenž nabízí. Co když si ale chcete udělat kratší výlet? Často platí, že nejdražší položkou v rozpočtu výletu je ubytování. A právě s tím může pomoci aplikace, nebo spíš komunitní síť Couchsurfing.

Pokračování


Časopis Forum

Pro čtenáře Fora nabízíme k prolistování kompletní archiv čísel ve formátu PDF. Těšíme se na Vaše podněty pro další témata našeho časopisu.

Pokračování


Prostor na UK

Nenápadná budova na vltavském nábřeží je již více než dvacet let sídlem studentů a vyučujících Institutu komunikačních studií a žurnalistiky FSV UK. Mediální pozornosti se stavbě dostalo kvůli plynovému výbuchu z dubna 2013, který zdevastoval nejen Hollar, ale také další přilehlé domy a část ulice.

Pokračování




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Pokyny pro autory
Kontakty

REDAKCE
E-mail: iforum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.