11. listopadu 2009

Jídlo jako požitek, jídlo jako obraz. V klubu K4 byla otevřena výstava Evropa hoduje…. ve 27 obrazech


Víc než cokoli jiného připomínaly příjemné zážitky spojené s uvolněnou atmosférou Francie a její proslulé gastronomie francouzské šansony, které provázely včerejší vernisáž výstavy fotografií nazvané „Evropa hoduje…. ve 27 obrazech,“ a spolu s vystavenými fotografiemi povzbuzujícími všechny smysly k mlsání a ochutnávání vytvářely umělecký nátlak, kterému nešlo odolat. Premiérové uvedení výstavy v Praze přišel do studentského klubu K4 v Celetné 20 podpořit i Karel Schwarzenberg. Fotografie vznikly v rámci soutěže Evropské kulturní ceny pro mladé. Výstava v prostorách klubu K4 potrvá do 24. listopadu.

Ivo Jeník, jeden z organizátorů výstavy

„Je pro mě velkým potěšením zahajovat tuto výstavu ve slavnostní atmosféře oslav - týden po oslavách pádu berlínské zdi a týden před výročím 17. listopadu, Mezinárodního dne studentstva -, protože Evropská kulturní cena pro mladé byla založena na podporu mobility studentů Evropské unie,“ zahájil vernisáž jeden z organizátorů Ivo Jeník. „Téma letošního ročníku Evropa hoduje…. ve 27 obrazech se realizuje prostřednictvím fotografií a jak sami vidíte, mladí lidé se ho zhostili nejrůznějším způsobem, což vítáme, protože ke svobodě pohybu patří také svoboda autorská. Rád bych zdůraznil, že v konečném výběru 27 fotografií je Česká republika zastoupena pěti fotografiemi, což je mimořádný úspěch, protože porota posuzovala několik set prací.

Evropa hoduje, česká expozice, studentský klub K4, 10. 11. 2009

Úspěch českých studentů byl také důvodem, proč byla Praha vybrána jako první zastávka putování této výstavy evropskými městy, kde ji mohou diváci vidět po její pařížské premiéře.“ Některé z českých autorů zde vystavených fotografií pak pozval na pódium, aby své práce představili.

Ivo Jeník představuje české autorky fotografií

Srpková Barbora, ČR: Fish and chips

Téma Evropa hoduje pojali mladí fotografující Evropané skutečně volnomyšlenkářsky. Najdeme tu variace na žánrové výjevy běžného života, které bývají spojeny s jídlem a pitím – dvojice mužů i žen diskutujících u šálku kávy v pouliční kavárně, dámy klábosící u sklenky vína, momentky z restaurací, výtvarně úchvatné bochníky chleba a trdla baget ležících v trsech v pekařství, starého muže na trojnožce uprostřed ulice s plastovou lahví jakéhosi nápoje zahloubaného do knihy, pouliční muzikanty u výlohy lahůdkářství, dva zamilované zakusující se s vykulenýma očima do jedné zmrzliny, stánek s občerstvením pod železničním mostem, uvidíme tu komponovaná zátiší s kávovými šálky a další motivy.

Detre Lászlo, Maďarsko: French, belgian and italian ice-cream

Chruscinska Anna, Polsko: Quelque part dans la rue

Niesel Nora, Francie: Les petits moments de bonheur de la vie Francoise dans les rues

Někteří ve svých fotografických obrazech vsadily na působnost velkých barevných ploch vytvářených třeba řadami lahví vína, plechovek piva, ale i ochucovadel jako kečupů a kořenících přísad, další naopak na osobitou výpověď černobílé fotografie, jiní se inspirovali stylem fotografií z počátku její historie.

Jerez Carlos, Španělsko: Nappe interminable

Gil Karoline, Německo: Seule a table

Práce německé autorky Karoline Gil prozrazovala silné malířské cítění a smysl pro práci se světlem a stínem, kdyby postavy na fotografii měly dobové šaty, klidně by bylo možné je zaměnit s žánrovými výjevy mistrů holandské malby 17. století.

Gil Karoline, Německo: Tradition allemande

Mladí tvůrci pracovali většinou metodou reportážní nebo komponované fotografie, jindy si prostřednictvím jídla pohrávali se symboly a mapou Evropské unie a s potravinami typickými pro kuchyně jednotlivých států.

Ze šesti panelů s fotografiemi byl jeden vyhrazen pro české účastníky soutěže. Kromě nich byli do finální kolekce vybrány práce tvůrců z Německa, Francie, Itálie, Španělska, Švédska, Estonska, Maďarska, Polska, Rumunska a Holandska. Milým zpestřením premiérového večera byla tombola o láhev značkového červeného vína věnovanou sponzorskou firmou Langedoque.

Výstavu budou moci od 25. listopadu do 4. prosince shlédnout také diváci v Brně.

Další informace zde







Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.