‹  Listopad 2016  ›

ÚtStČtSoNe
123456
PoÚtStČtSoNe
78910111213
PoÚtStČtSoNe
14151617181920
PoÚtStČtSoNe
21222324252627
PoÚtSt
282930

1. listopadu 2016 – 13. listopadu 2016

Týden vědy a techniky

Týden vědy a techniky AV ČR je nejrozsáhlejší a největší vědecký festival v České republice.

Každoročně se koná začátkem měsíce listopadu a přináší na 500 akcí po celé České republice – přednášky, výstavy, dny otevřených dveří,

dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč všemi vědeckými obory.


1. listopadu 2016 – 3. listopadu 2016

Medicína - teorie a praxe

3. lékařská fakulta UK se opět účastní celostátního festivalu Týden vědy a techniky. Interaktivní expozici 3. lékařské fakulty UK v rámci akce Týdne vědy a techniky si můžete prohlédnout v budově Akademie věd ve dnech 1. až 3. listopadu 2016.


1. listopadu 2016

prof. Zvi Zohar - Rabbinic Responses to Radical non-Compliance with Torah in Modern Times

Rabbinic Responses to Radical non-Compliance with Torah in Modern Times: Outright Desacration of the Sabbath - Adaptationist and Transformative Positions

Čas: 10:30

Místnost: H401


1. listopadu 2016

Možnosti studia v zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky

Na zahraniční studijní pobyt můžete vyrazit nejen do Evropy či USA. Přijďte se dozvědět více o tom, jak(é je to) studovat v některých z méně obvyklých, o to však zajímavějších a lákavějších světových destinací! Tentokrát se zaměříme na země Asie, Afriky a Latinské Ameriky.


1. listopadu 2016

Přednáška prof. D. Smitha: An agenda for historical sociology in the twenty-first century

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

1. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 5022 v Jinonicích se bude konat přednáška z názvem „An agenda for historical sociology in the twenty-first century“.


2. listopadu 2016

Den Akademie věd na Univerzitě Karlově

O rotacích a podvojnosti planetek

Pozemními dalekohledy vidíme planetky - pozůstatky po formování Sluneční soustavy - jako pouhé body na obloze. Informace o nich se dozvídáme mimo jiné i z fotometrie - měření množství světla, které k nám odrážejí. Posledních několik desetiletí nám umožnilo z tohoto měření odvodit o planetkách a fyzikálních procesech, které je ovlivňují, řadu pozoruhodných faktů: planetky nejsou pevné bloky, ale jsou tvořeny "hromadou balvanů a prachu". Planetky se roztáčejí, až se odstředivou silou rozpadnou na dvě a někdy i na více těles. Jak jsme se toto dozvěděli z pouhého měření množství světla?

Toto a mnohé další přednášky na Vás čekají 2.11. v Karolinu.


2. listopadu 2016

Udělení čestného doktorátu UK

Udělení čestného doktorátu UK Prof. Susan Margaret Gasserové, Ph.D. a Prof. Nobutakovi Hirokawovi, M.D., Ph.D. ve Velké aule Karolina se uskuteční 2. listopadu 2016.


2. listopadu 2016 – 4. listopadu 2016

Konference: Life and Environment in the Philosophy of Jan Patočka

Pracoviště oboru Německá a francouzská filosofie FHS UK a Filosofický institut Akademie věd ČR zvou na výroční konferenci Life and Environment in the Philosophy of Jan Patočka pořádanou v rámci projektu GA ČR "Život a prostředí.


3. listopadu 2016

Den Univerzity Karlovy v Akademii věd ČR

Extrémy počasí

Počasí nás ovlivňuje doslova každý den. Přitom může nabývat různých podob. Silné bouře s přívalovými dešti, kroupami a tornády, vichřice, vlny veder, extrémní sucho, trvalé deště a rozsáhlé povodně. Nic, co bychom neznali. Jak se však tyto extrémy dají předpovídat a lze před nimi účinně varovat? Je počasí v Česku stále extrémnější? Také na to odpoví přednáška.


3. listopadu 2016

Jen CV nestačí. Profesionálem na síti LinkedIn

Prezentovat se vhodně potenciálním zaměstnavatelům byl vždy nesnadný úkol. Díky stále sílící roli sociálních sítí dnes už ale často nestačí jen precizně zpracovaný životopis v PDF. Seminář v rámci cyklu na podporu rozvoje kariéry.


3. listopadu 2016 – 5. listopadu 2016

Mezinárodní konference: Intellectuals, Identities and Ideas in the Cultural Space of Central Europe in the 20th and 21st Century

Všechny srdečně zveme na mezinárodní konferenci s názvem Intellectuals, Identities and Ideas in the Cultural Space of Central Europe in the 20th and 21st Century, která je organizována Univerzitou v Kolíně nad Rýnem a Univerzitou Karlovou (FHS UK).


4. listopadu 2016

12. Pražská bezpečnostní konference

Zveme Vás na 12. Pražskou bezpečnostní konferenci Věda - výzkum - inovace - vzdělávání: Klíč k prosperitě a bezpečnosti EU, Česka a Slovenska, která se uskuteční v pátek 4. listopadu 2016.


5. listopadu 2016

Mezinárodní workshop „Kritik (a) Dekonstrukce“

Katedra elektronické kultury a sémiotiky FHS UK vás zvou na mezinárodní filosofický workshop s názvem „Kritik (a) Dekonstrukce“, který proběhne 5. listopadu 2016 v Praze. Během workshopu vystoupí kromě dvou zvaných hostů ze zahraničí (Prof. Gregg Lambert, USA; Doc. Giuseppe Bianco, IT) Dr. Michaela Fišerová, doc. Benedetta Zaccarello, Dr. Martin Charvát, Dr. Martin Švantner a Mgr. Alžběta Kuchtová. Pracovním jazykem je angličtina. Vstup volný.


6. listopadu 2016

Giuseppe Verdi - Messa da Requiem

Vysokoškolský umělecký soubor Univerzity Karlovy společně s německým chrámovým sborem Der Stephanschor z Karlsruhe uvede slavné Requiem italského skladatele Giuseppe Verdiho.


7. listopadu 2016

Přednáška Christopha Reinprechta: Sociology in and from Vienna

Pracoviště oboru Historická sociologie Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy si Vás dovoluje pozvat na přednášku, kterou prosloví profesor Christoph Reinprecht (Universität Wien) na téma Sociology in and from Vienna: Revealing the traces of marginalization. Přednáška se uskuteční v pondělí 7. 11. 2016 od 17:00 v místnosti číslo 5022 (areál UK Jinonice, budova B, U Kříže 8, Praha 5). Vstup volný.


8. listopadu 2016

Možnosti studia v USA a Kanadě

Seminář je určen všem, kteří zvažují vyjet na studijní pobyt do USA nebo Kanady. V krátkém úvodu vás seznámíme s typy programů, v rámci kterých je možné vycestovat, s příslušnými administrativními kroky a možnostmi financování.


8. listopadu 2016

Přednáška prof. D. Smitha: A historical sociology of the European Union

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

8. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 6022 v Jinonicích se bude konat přednáška z názvem „A historical sociology of the European Union“.


10. listopadu 2016 – 11. listopadu 2016

Konference „Husitská teologie v kontextech“

Mezinárodní konference Husitské teologické fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s Církví československou husitskou proběhně 10. a 11. listopadu 2016 v Praze na Husitské teologiké fakultě Univerzity Karlovy (Pacovská 350/4; 142 21 Praha 4).


11. listopadu 2016

Přednáška prof. D. Smitha: Biography and Historical Sociology: two avant-garde writers and two political insurgents

Pracoviště historické sociologie na FHS UK vás srdečně zve na cyklus přednášek prof. Dennise Smitha (Loughborough University, Leicestershire, UK).

11. 11. 2016 od 15:30 v místnosti 6021 v Jinonicích se bude konat přednáška z názvem „Biography and Historical Sociology: two avant-garde writers and two political insurgents“.


12. listopadu 2016

Informační den Univerzity Karlovy

Celouniverzitní akce. Představení studijní nabídky formou prezentací fakult UK v areálu Albertova. Akce probíhá v posluchárnách i na informačních stáncích, kde zástupci jednotlivých fakult odpovídají na dotazy zájemců o studium a poradí s výběrem oboru i s možnostmi přípravy na přijímací zkoušky. Srdečně zveme také na doprovodný program. Ten nabízí prezentace, komentované prohlídky a také Studentskou kavárnu, kde se dotazům zájemců o studium budou věnovat současní studenti UK.


13. listopadu 2016 – 15. listopadu 2016

VII. sjezd České společnosti kardiovaskulární chirurgie

Sjezd se koná v Clarion Congress Hotel Prague, Praha 9. Zúčastní se odborníci z řad kardiochirurgů a cévních chirurgů, řada specialistů z oboru kardiologie, angiologie, radiologie a dalších oborů podílejících se na diagnostice a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. Pozvaní platí rovněž pro anesteziology, perfuzionisty, intenzivisty a zdravotní sestry. Součástí programu budou přednášky významných českých a také zahraničních odborníků, v nichž se podělí o své znalosti a zkušenosti. Registrace k aktivní účasti je možná do 30. 6. 2016!


14. listopadu 2016

DIYLab aneb učit se o učení svých žáků a studentů

Workshop se zaměřuje na představení pojetí výuky, které vychází z filozofie DIY (Do It Yourself) a je založeno na 6 hlavních pedagogických principech: badatelsky orientovaná výuka, spolupráce, mezipředmětové vztahy, autonomní učení, respektování kurikula, rozvoj digitální gramotnosti. Součástí workshopu je rovněž představení ukázek takto pojatých výukových aktivit učitelů a žáků základních a středních škol zapojených do projektu DIYLab v ČR, Finsku a Španělsku. Workshop také nabízí možnost vyzkoušet si navrhnout samotné takto pojaté výukové aktivity (DIY aktivity), které by mohli učitelé uskutečnit se svými žáky a studenty ve škole.


14. listopadu 2016

Mezinárodní jednodenní seminář “Naming God and the Techné of Language”

Jakým způsobem lze mluvit o Bohu v postmoderní době? Může se Boží jméno stát sérií němých šifer bez významu?

Hosté semináře: Prof. George Pattison (Glasgow, UK), Prof. Janet Soskice (Cambridge, UK)

Dr. Gábor Ambrus (Angelicum, IT/ cTPM, CZ).


14. listopadu 2016

Procházení

Výtvarná intervence Magdaleny Bartákové a hudební performance mladých skladatelů z Katedry skladby pražské HAMU pod vedením Slavomíra Hořínky rozzáří a rozezní na pár hodin nejen barokní refektář, jeho foyer, ale celou rajskou zahradu dominikánského kláštera. Spolu s umělci se vydáme na cestu mezi starými zdmi, tichem a novými zvukovými a světelnými plochami.


15. listopadu 2016

Slavnostní konference k 70. výročí založení Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy

Cílem konference je připomenout významné výročí založení pražské pedagogické fakulty, jež je zároveň výročím začátku systematického univerzitního vzdělávání učitelů v českých zemích a na Slovensku. Na pozadí reflexe uplynulých dekád má konference poukázat na aktuální problémy přípravy pedagogických pracovníků, z nichž některé mají nadčasový charakter a širší společensko-politické kontexty.


15. listopadu 2016

Den firem pro matematiku a informatiku

Den firem pro matematiku a informatiku je určen všem studentům a absolventům, kteří si chtějí rozšířit obzory o možnostech uplatnění v oblastech matematiky a informatiky. Je to výborná příležitost k získání kontaktů, konkrétních nabídek stáží, trainee programů, brigád i pracovních míst.


15. listopadu 2016

Přednáška J.E. velvyslance USA pana Andrewa H. Schapira

Právnická fakulta Univerzity Karlovy zve od 13:00 na přednášku J.E. velvyslance USA v ČR Adrewa H. Schapira. Přednáška a následná diskuze proběhne v anglickém jazyce a bude věnována tématům U.S. - Czech Relations, U.S. Foreign Policy Priorities, U.S. Presidential Elections. Vstup na akci je volný bez předchozí registrace.


15. listopadu 2016

Možnosti studia v zahraničí pro studenty lékařských fakult

Seminář o studiu v zahraničí je zaměřen výhradně na ty možnosti, které se nabízejí studentům lékařských fakult, medikům. Tato cílová skupina je totiž, co do variability nabídky mobilit, skupinou nejvíce omezenou a nadto (kvůli svému zaměření) v kontextu mezinárodního studia značně specifickou, rádi bychom jí proto prostřednictvím této akce věnovali více pozornosti.


16. listopadu 2016

Kvalita vzdělávací činnosti a její hodnocení jako jeden z pilířů moderní univerzity

Téma konference se odvíjí od současných proměn legislativního rámce a od setrvale stoupajících nároků na kvalitu v univerzitním vzdělávání. Nedílnou součástí odborné diskuse k příspěvkům bude reflexe nových trendů ve vysokoškolském vzdělávání a z nich plynoucích požadavků na pedagogické kompetence akademických pracovníků.


16. listopadu 2016

HUDEBNĚ PEDAGOGICKÉ SYMPOZIUM

V rámci oslav 70. výročí založení Pedagogické fakulty UK v Praze pořádá katedra hudební výchovy HUDEBNĚ PEDAGOGICKÉ SYMPOZIUM, věnované 100. výročí narození českého hudebního pedagoga, psychologa a didaktika doc. PhDr. Františka Sedláka, CSc. 16. listopadu 2016 od 9 hodin Památník národního písemnictví, sál B. Němcové Strahovské nádvoří 1, Praha 1 – Hradčany Přijměte tímto pozvání ke společnému setkání a odborné diskuzi nad tradicemi, aktuálními otázkami a perspektivami hudební pedagogiky, psychologie a didaktiky. Při této příležitosti bude též vzpomenuto na 100. výročí narození českého hudebního teoretika a pedagoga PhDr. Eduarda Herzoga.


16. listopadu 2016

Workshop s přednáškou: „Geneze symbolu v tělesné interakci: návrh pragmatistické teorie universálií"

Katedra Elektronické kultury a sémiotiky společně s Fakultou humanitních studií srdečně zvou na přednášku a workshop zahraničního hosta dr. Romana Madzii s názvem "Geneze symbolu v tělesné interakci: návrh pragmatistické teorie universálií", které se budou konat 16.11. Přednáška proběhne ve Vokovicích (učebna FHS 2 a C-001) v době od 11:00-12:20, workshop věnovaný Meadově filosofii komunikace a sociální konstrukci já pak proběhne s přestávkami od 12:30-17:00.


16. listopadu 2016

Přednáška Julia Tomina „Platonovy dialogy jako forma poznání i historický záznam“

Fakulta humanitních studií UK vás zve na přednášku prof. Julia Tomina s názvem Platonovy dialogy jako forma poznání i historický záznam (zejména ve vztahu k Sokratovi), která se uskuteční ve středu 16. 11. 2016 od 18:30 v místnosti 5022. Profesor Julius Tomin je český filosof, znalec Homéra a klasického řeckého myšlení, signatář Charty 77; žije v Oxfordu. Vstup volný.


21. listopadu 2016 – 11. listopadu 2016

Podzimní koncert

Tradiční podzimní koncert Lékařské fakulty UK v Hradci Králové, na kterém vystoupí studenti fakulty.


21. listopadu 2016

Svět po Obamovi, svět před volbami

Pozor, již třetí díl originálního diskuzního cyklu

Přijďte do Malostranské besedy diskutovat s Václavem Hamplem, Jiřím Pehem a Tomášem Lindnerem nejen o USA, ale celém světě po volbě nového amerického prezidenta. A užít si trochu jazzu…


22. listopadu 2016

Odborný seminář: Integrace zdravotní a sociální péče: reflexe stavu v ČR a ve světě

Fakulta humanitních studií Univerzity Karlovy a Senát Parlamentu České republiky vás zvou na odborný seminář s názvem „Integrace zdravotní a sociální péče: reflexe stavu v ČR a ve světě“.


22. listopadu 2016

Trimed Job 2016 - veletrh práce 3. lékařské fakulty

Veletrh práce 3. LF UK TRIMED JOB 2016 má za cíl usnadnit studentům lékařské fakulty vstup do zaměstnání. Účastníci budou mít možnost osobní konzultace se zástupci jednotlivých zdravotnických zařízení, a probrat nejen nabídku pracovních míst, ale též si domluvit stáže či praxe. Důležitým bodem programu budou přednášky, které přiblíží účastníkům charakter jednotlivých oborů, nastíní, co absolventa čeká po obdržení diplomu a předvedou možnosti práce lékaře v zahraničí.


23. listopadu 2016

Homo psychoticus II

Autorské čtení a křest knihy Homo psychoticus II Michaely Malé z cyklu Z první ruky spojené s přednáškou prof. MUDr. Cyrila Höschla, DrSc., FRCPsych.: Je ADHD historické novum?


24. listopadu 2016

Křest kalendáře projektu Andromeda

Křest kalendáře dobrovolnic s dětmi, jehož výtěžek bude použit na pomoc ohroženým dětem, konkrétně na hrazení psychiatrických a psychoterapeutikých služeb pro děti z dětských domovů. Akce se koná 24. 11. 2016 od 18:00 hod. v Malé aule Karolína za přítomnosti rektora UK prof. Tomáše Zimy a děkana 3. LF UK prof. Michala Anděla. Na akci budou též přítomny naše dobrovolnice, které povypráví o svých zážitcích a zkušenostech s focením kalendáře i o zkušenostech s dětmi.


24. listopadu 2016 – 25. listopadu 2016

Konference: Adriena Šimotová a její místo v kontextu výtvarného umění a kultury XX. století a současnosti

U příležitosti devadesátého výročí narození Adrieny Šimotové, jedné z nejrespektovanějších osobností českého výtvarného umění posledních šesti desetiletí, připravil Nadační fond Adrieny Šimotové a Jiřího Johna spolu s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy a Katedrou teorie a dějin umění Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze mezioborovou konferenci, která má připomenout její tvorbu.


24. listopadu 2016

Myšlenkové mapy efektivně

Chcete si vyzkoušet nové techniky správy informací pomocí myšlenkových map? Myšlenková mapa je grafické uspořádání klíčových slov, doplněná obrázky vyznačující vzájemné vztahy a souvislosti. Seminář v rámci cyklu na podporu rozvoje kariéry.


24. listopadu 2016 – 25. listopadu 2016

13. Mezinárodní lékařská posgraduální konference - 13th International Medical Postgraduate Conference

Konference je pořádána pod záštitou rektora Univerzity Karlovy, je zaměřena na postgraduální studenty lékařských fakult a představuje mimořádnou příležitost pro mezioborová setkání. V rámci Evropy je tato konference výjimečnou akcí.


24. listopadu 2016

Křeslo pro Fausta

Chcete vědět, čím se právě zabývá dramatik, režisér a spoluzakladatel pražského Činoherního klubu Ladislav Smoček?

Rádi byste se dověděli, jaký je jeho pohled na divadlo a svět vůbec?

Zajímá Vás, zda má kromě divadla ještě další záliby?


24. listopadu 2016

Křeslo pro Fausta

Chcete vědět, čím se právě zabývá dramatik, režisér a spoluzakladatel pražského Činoherního klubu Ladislav Smoček? Rádi byste se dověděli, jaký je jeho pohled na divadlo a svět vůbec? Přijďte 24. listopadu v 17.00 do Fausťáku, kde se dozvíte odpovědi nejen na tyto otázky.


24. listopadu 2016

Rozpravy o českých médiích: Americké prezidentské volby a média

Do jaké míry média pomáhala/ztěžovala kampaň jednotlivých kandidátů? Má Donald Trump pravdu, když tvrdí, že se proti němu americká média spikla? A byla kampaň Hillary Clintonové nepovedená? Lze vůbec "prodat" politiky, kteří nejsou považováni za důvěryhodné a čestné? Jakou roli hrála v předvolební kampani sociální média? Jsou Twitter a Facebook silnější než New York Times a Wall Street Journal? A jak o amerických volbách informovala česká média?


29. listopadu 2016

Seminář Možnosti studia v Austrálii a na Novém Zélandě

Na zahraniční studijní pobyt můžete vyrazit nejen do Evropy či USA. Přijďte se dozvědět více o tom, jak(é je to) studovat v některých z méně obvyklých, o to však zajímavějších a lákavějších světových destinací! Tentokrát se zaměříme na Austrálii a Nový Zéland.


30. listopadu 2016

Fyziklání online

Fyziklání online je tříhodinová soutěž pro až pětičlenné týmy, která probíhá přes internet. Akce je otevřená všem - primárně je sice pro talentované středoškoláky, ale má i otevřenou kategorii pro kohokoliv. V průběhu soutěže týmy řeší příklady, za správně vyřešené příklady získávají body a další příklady. Vyhrává tým s nejvyšším bodovým ziskem.


1. prosince 2016

XXV. Česká urogynekologie 2016

Jubilejní celostátní konference s mezinárodní účastí se koná tradičně první čtvrtek měsíce prosince – letos tedy 1. prosince - v konferenčních prostorách hotelu Clarion Congress Hotel Prague (konferenční sály: Aquarius/Taurus a Tycho/Kepler). Věříme, že rádi přijmete naše pozvání a těšíme se na Vaši účast a setkání v podzimní Praze.


1. prosince 2016

Doktorandská konference: „Svět pro příští generace“

Konference „Svět pro příští generace: Kříž jako symbol v evropském myšlení a umění“ hodlá přispět ke zkvalitnění doktorandského výzkumu, disertačních projektů a oborového či mezioborového diskursu. Je otevřená pro studenty doktorandských programů teologických, religionistických, filosofických či historických, jakož i dalších humanitně vědních nebo uměleckých oborů, pro něž je téma aktuální.


2. prosince 2016

Motivační účinky podpory výzkumu a vývoje ve firmách

Programy přímé podpory VaV ve firmách jsou tradičním nástrojem inovační politiky v ČR. Jejich hodnocení však bylo doposud prováděno velmi povrchně. Martin Srholec na semináři představí, jakým způsobem je možné provádět ekonometrické odhadymotivačního účinku veřejných dotací na firemní VaV výdaje. Následná diskuse rozebere, co tyto výsledky znamenají pro inovační politiku, užitečnost tohoto způsobu hodnocení a možnosti pro jeho širší implementaci.


5. prosince 2016 – 20. prosince 2016

Vánoční trhy a Advent na PedF UK

Vřele Vás zveme na oslavy Adventu, které se budou konat na Pedagogické fakultě.

5. 12. od 15.00 slavnostní zahájení ve vestibulu fakulty

7. 12. od 14.00 Vánoční setkání odborové organizace

12. 12. od 18.00 Ukradené Vánoce v R112.

13. 12. od 19.00 Adventní koncert v Karolinu

13. 12. pečení s Drosophilou

14. 12. Guess game o dárky s Emile

15. 12. od 9:30 do 14:00 Vánoční trhy na fakultě - chráněné dílny a školy, které integrují děti se zvl. potřebami

Tajný Ježíšek s Agorou (balení dárků)

20. 12. od 14.00 do 16.00 Vánoční setkání zaměstnanců ve velkém sále PedF UK




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.