Výpis článků z archivu za měsíc: Květen 2012


Přírodovědecká fakulta podpořila projekty studentů zlepšující životní prostředí

„Koše na tříděný odpad by měly být v místech, kde chodí nejvíce lidí,“ ukazuje skupina studentek po budově biologie Přírodovědecké fakulty UK. Dívky se svým projektem Kam s ním aneb Jak efektivně třídit odpad uspěly v celofakultně vypsané soutěži Zelenáme, jejímž cílem je snížit negativní dopady na životní prostředí spojené s provozem fakulty. Studentskou soutěž na podzim loňského roku vypsal děkan fakulty prof. RNDr. Bohuslav Gaš, CSc. Úspěšné nápady fakulta podpořila finančně.

Pokračování

31. května 2012


Kormidlovat osmu UK je větší stres než jízda autem na ledě

Přijďte v červeném podpořit osmu UK na železniční most nebo do finiše u Palackého mostu! Již zítra se odehraje souboj pěti univerzitních osmiveslic. Osmy startují v 18.00 a po vyhlášení vítězů vystoupí DJ Friky a začne koncert N.O.H.A. Den před závodem se nám podařilo získat informace od kapitána posádky UK Josefa Lukše, který působí i jako šéftrenér univerzitního klubu VK Slavia. Jak odhaduje šance červených na vítězství, se dozvíte v krátkém rozhovoru.

Pokračování

31. května 2012


Prahou by mohli provázet bezdomovci, plánují studenti

Pomoci lidem v nouzi a současně nabídnout nevšední zážitek. To je cílem projektu Pragulic, jehož autory jsou tři studenti studií občanského sektoru na Fakultě humanitních studií UK. Studenti chtějí najít lidi bez domova, kteří by provázeli turisty po neobvyklých místech Prahy a třeba se s nimi podělili i o svůj životní příběh. S projektem trojice postoupila do finále mezinárodní soutěže společensky prospěšných podnikatelských aktivit Social Impact Award. Vyhlášení vítězů proběhne už 1. června.

Pokračování

28. května 2012


Studenti UK uspěli v mezinárodní fotografické soutěži

Ode dneška až do 13. června si můžete v ulici Na Příkopě zpříjemnit čas výstavou 80 fotografií od 10 vysokoškolských studentů, kteří se zapojili do Google Photography Prize. Univerzitu Karlovu reprezentují Petr J. Juračka, Roman Betík, Ondřej Masák či Diana Nohelová.

Pokračování

25. května 2012


Studenti na výstavu svých fotografií a esejů přijeli netradičně vlakem

Příští stanice: nádraží Jinonice... Neobvyklé hlášení si v úterý 22. května vyslechla skupina studentů mezinárodních teritoriálních studií Fakulty sociálních věd, která místo metra jela do budovy FSV a FHS v pražských Jinonicích vlakem. Výpravu studenti zahájili u budovy FSV na Smetanově nábřeží, průvodem šli okolo dalších částí fakulty, zastavili se i u Karolina a pak už pospíchali na vlak do Jinonic, kde připravili výstavu Erasmus +, zahráli „teritoriální tyjátr“ a na památku zasadili javor.

Pokračování

23. května 2012


Za svůj povídkový debut získal Vratislav Maňák Cenu Jiřího Ortena

Hned svým debutem zaujal jak literární kritiky, tak i Svaz českých knihkupců a nakladatelů. Za sbírku povídek Šaty z igelitu obdržel student Mediálních studií na Fakultě sociálních věd UK Bc. Vratislav Maňák Cenu Jiřího Ortena. Svaz ji mladému velmi talentovanému prozaikovi udělil v první den knižního veletrhu Svět knihy ve čtvrtek 17. května.

Pokračování

18. května 2012


Novinářská soutěž Německého velvyslanectví v Praze

Německé velvyslanectví v Praze vypisuje novinářskou soutěž o nejlepší příspěvek s česko-německou tématikou. Podnětem k vypsání této soutěže je 20. výročí podepsání Československo-německé smlouvy o dobrém sousedství a přátelské spolupráci a jejím cílem je pohled na dnešní vztahy mezi oběma státy.

Pokračování

17. května 2012


Studenti UK se mohli věnovat jeden den jen sportu

Jak už se stává při Rektorském sportovním dnu zvykem, počasí účastníky venkovních aktivit do poslední chvíle napínalo, jestli se spustí déšť. Naštěstí se nebe 16. května jen výhrůžně mračilo, takže si sportovci mohli vyzkoušet i méně tradiční sporty jako podvodní rugby, aqua fitness či woodkopf, speciální pomůcky byly připraveny i pro handicapové studenty. To vše za osobní podpory rektora Univerzity Karlovy prof. Václava Hampla.

Pokračování

16. května 2012


Co se děje v akademickém světě? Dozvíte se ze studentského videomagazínu Fleška

Nad objektivem obrovské kamery umístěné na pohyblivém masivním stativu se rozsvítí červené světélko. Moderátoři s úsměvem zdraví diváky. Za skleněnou stěnou nad pultem plným páček sedí zvukař, střihač napjatě sleduje několik monitorů se záběry ze všech kamer ve studiu a na všechno nervózně dohlíží mladý režisér. Nejsme však na natáčení pořadu pro některou z televizních stanic, ale ve fakultním studiu RTL, kde se studenti žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK připravují na své budoucí povolání.

Pokračování

15. května 2012


Pivovar se s cenou trefil, rozdělím ji mezi studenty, usmívá se nový král

Před pár dny se stal králem majálesu, od té doby tvrdě pracuje na tom, aby splnil své předvolební sliby. Student práv, PR a marketingu na Univerzitě Karlově Václav Havlík alias Převtělení sv. Václava si ve středu 9. května pochvaloval, že studentky 2. lékařské fakulty, kde udělal namátkovou kontrolu, vzaly jeho výzvu za transparentnější oblékání dívek vážně. Bojí se ale, že pivovar, který mu jako odměnu za vítězství poskytl neomezenou konzumaci na celý rok zdarma, na svou štědrost doplatí krachem. Král chce tekutý chléb totiž rozdělit mezi všechny studenty.

Pokračování

9. května 2012


Majáles ovládla Univerzita Karlova. Získala korunku krále i miss

Symbolická červená barva Univerzity Karlovy zářila pražským majálesem. Jeho králem byl totiž zvolen Václav Havlík alias Převtělení sv. Václava. Student práv a marketingu a PR na UK tak stanul v pátek 4. května s korunou na hlavě po bok nejkrásnější dívky majálesu a studentky Pedagogické fakulty UK Lenky Volfové. Studentský festival prozářený sluncem přilákal na dvacet tisíc diváků. Podívat se přišel i rektor UK prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

Pokračování

7. května 2012


Král majálesu sv. Václav projel Prahou na koni a se symbolickým praporem UK

V pátek 4. května před dvanáctou hodinou policisté uzavřeli pro dopravu okolí Vodičkovy ulice. Ze všech stran se do ní totiž začaly scházet davy studentů, kteří přišli podpořit zástupce svých univerzit v boji o koruny miss a krále majálesu. Studenti tak pochodem zahájili svůj každoroční svátek. Slavnostní průvod vyrazil z Vodičkovy směrem do Stromovky v pravé poledne rozdělený podle symbolických barev jednotlivých univerzit.

Pokračování

7. května 2012


Bibliodrama pomáhá studentům najít cestu k Písmu

Nejen hlavou, ale i všemi smysly se učí studenti Katolické teologické fakulty UK vnímat bibli. Na kurzu bibliodramatu, který vedou doc. PhDr. Mireia Ryšková, Ph.D., a Mgr. Zuzana Pelechová, se prostřednictvím různých kreativních technik, především dramatických a výtvarných, potýkají s biblickými texty a hledají jejich významy.

Pokračování

4. května 2012


Studenti studentům. Spolek PAKET uspořádal antropologické fórum

Koncem minulého týdne bylo ve studentském klubu K4 v Celené ulici poněkud husto. Zatímco na páteční večer přichystali studenti kulturologie tradiční Okultění, v denních hodinách 27. a 28. dubna rokovali posluchači v rámci Studentského antropologického fóra o kontinuitě a inovacích studentských prací v oboru etnologie a kulturní antropologie. Organizátorem setkání bylo sdružení PAKET a my jsme jeho zástupkyni Petru Kultovou požádali, aby nám studentské uskupení i samotnou akci představila.

Pokračování

3. května 2012


Piknik – lehká příprava na páteční majáles

V přímé konkurenci s dobrotami z Přírodovědecké fakulty se ocitly poprvé stánky s koláčky přednostů 1. lékařské fakulty na tradičním Pikniku. Spolek mediků českých přizval do Kateřinské zahrady zástupce Přírodovědecké fakulty a v budoucnu plánuje oslovit i kolegy z Matematicko-fyzikální fakulty.

Pokračování

3. května 2012


K vítězství mi nejvíc pomohl blog – lidé mě znali ještě před galavečerem

Jsem paličatý dobrodruh s tancem v krvi, prohlašuje o sobě studentka Pedagogické fakulty UK a letošní Miss Academia online Tereza Jinochová. Atraktivní dívka, soutěžící pod číslem osm, se probojovala mezi deset finalistek ze tří stovek přihlášených.

Pokračování

2. května 2012




Velikost písma A A A

Nahoru
Tisk PDF verzeTextová verze

© 2012 Univerzita Karlova
Ochranná známka
Kontakty

REDAKCE
E-mail: forum@cuni.cz
Tel.: 224 491 394
Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha 1


ISSN 1214-5726     Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.